Matavfall til fermentering

Det forutsettes at du har skaffet deg et bokashiutstyr, for eksempel – 2 bokashi bøtter og 1kg pose med bokashi strø. Om du ikke har bøttene, kan du lage utstyret selv. Se nærmere omtale om hvordan her.

Jeg bruker matavfallskorgen som ble installert da kjøkkenet var nytt og siden jeg ikke får noen reduksjon på renovasjonsavgiften, bruker jeg kommunens maisposer til den daglige oppsamlingen av avfallet.

Familiens oppsamlerkorg

Jeg anbefaler å kjøpe inn noen gode gummihansker til det videre arbeidet. Jeg synes ikke det er alright å grave ut matavfallet fra korgen, ei heller plukke ut elementer som jeg ikke ønsker skal være med. Eggeskall knuser du etter at de er kommet i bokashi-beholderen. Kalken fra skall løses langsomt opp i jorda og regnes som et fint generelt tilskudd. Ta bort fremmedlegemer som plastikk, restavfall etc. som har ved et uhell havnet oppi matavfallskorgen (merk deg det røde sløyfebåndet på det høyre bildet under)
Jeg unngår fermentering av følgende:
– Alt fra skalldyr – det virker som om bakteriene i skalldyravfallet ta over prosessen. Vond lukt blir resultatet ettersom det blir et overtrykk i beholderen som får den til å løfte topplokket til lekkasje.
– Alt av kaffefilter og te-poser – Det blir dårlig kompostert
– Bein, bortsett fra tynne bein fra fjærkre
– Avocado- og Mangosteiner – Disse blir liggende lenge i jorda og råtne

Siden oppskriften er 2 spiseskjeer bokashistrø per 1 liter avfall, blander jeg inn 2 ss for hånd og legger så 2ss på toppen, etter komprimering

Før jeg setter lokket på, legger jeg en plastikk bærepose på toppen. Det virker som om dette fremmer fermenteringen bedre, siden avfallet ikke blir eksponert direkte for oksygenet som befinner seg i beholderen.
Nå skal beholderen settes et sted hvor du har minimum +7 grader C, gjerne mørkt. Der kan den stå til du igjen trenger å tømme avfallskorgen. Merk deg likevel at du ikke bør åpne beholderen mer enn 2 ganger i døgnet.

Resyme: Går det noen dager mellom hver gang du legger nytt avfall i beholderen, er det normalt at det har vokst sopp på toppen. Det gjør ingen skade. Merk deg at selv etter at nye 2 liter med avfall er lagt i beholderen, gjør komprimeringen så mye at det ikke er merkbart. Den oransje bæreposen er klippet til så den passer beholderen.
En ny grønn maispose er lagt oppi avfallskorgen. Under skuler det seg bein, kaffefilter og teposer. Når du føler for det, kastes det hele i kommunens systemer.