Lag din egen yoghurt (også uten melk)

Yoghurt er ikke noe annet enn fermentert melk og det kan du lage selv til en billigere penge og med bedre smak enn den du får kjøpt i butikken.
Enkelt er det og, men som med all fermentering så må du har tålmodighet.
Fermentering til yoghurt tar 20 timer

Det du trenger er:

  • 1 liter H-melk (den ferskeste står bakerst i hylla i butikken).
  • Et termometer, gjerne digitalt, da det er enklere å forholde seg til.
  • 1 dl yoghurt kultur. Bruk den naturell yoghurten du synes er best på smak. Jeg foretrekker Synnøve Findens Greske yoghurt.

Varm opp melken i en kjele til den har nådd 95 grader Celsius. Alle uønskede bakterier i melken er nå drept. Sett et lokk på kjeden og sett den til avkjøling. Målet er 42 grader Celsius.
Nå den avkjølte melken har nådd 42 grader, blander du inn 1 dl med yoghurt.

Du kan enten helle blandingen over på rene glass eller på rene plastikkbegre. Jeg bruker originalemballasjen yoghurten kom i.
Finn et sted som har 42 til 44 grader Celsius og la det stå der i 20 timer.
Jeg bruker stekovnen hvor jeg setter den på det laveste (50 grader) og med det digitale termometeret følger jeg med på temperaturen. Jeg slår stekovnen av når den har nådd ca. 50 grader og gjentar dette i løpet av prosessen, når jeg husker på det.
Jeg leser at andre setter en sleiv i stekeovnsdøren og da oppnår den ideelle temperaturen på 44 grader når stekeovnenes er satt på 50 grader. Det går jo noe strøm med til denne løsningen. Det er opp til deg hva du velger.
Andre setter det hele på varmtvannsberederen på badet.

Etter 20 timer er den ferdig. Om du ønsker å tilsette smak (bær, frukt etc.) er det nå du skal gjøre det, deretter setter du yoghurten din i kjøleskapet og lar den stå til neste dag, I hvert fall i minimum 6 timer. Uåpnet er naturell yoghurten nå holdbar i minst 2 uker. Har du tilsatt smak, vil nok holdbarheten være avhengig av friskheten på evt. bær og frukt du har puttet i.

Selv tilsetter jeg ikke smak til naturell yoghurten, da jeg bruker den iblandet egenprodusert müsli. Om du er interessert, kan du lese mer om den her.