Jordfabrikk om vinteren

Når temperaturen i jorden naturlig faller på høsten, går omdannings prosessen til svart kompostjord saktere. Jeg vil tro den tilslutt stopper helt, men jeg kan ikke påstå at det er tilfelle. Dette er kjemi og naturen overrasker stadig.
Det kan bety at det ferdig fermenterte Bokashi avfallet du har blandet i jorden ute, ikke lenger omdannes helt til kompostjord før temperaturen igjen stiger – til våren.
Det du allerede har gravd ned, kan du egentlig bare glemme for jorden er ikke bekvem for planter eller såing av frø, temperaturmessig, innen omdanningsprosessen er sluttført.

Nytt ferdig fermentert Bokashi matavfall derimot, må du finne andre løsninger for:
1. La det stå i beholderen til jorden ute igjen er tjenlig for nedgraving.
Ikke den beste løsningen siden du ikke kan bruke denne beholderen til fermentering av nytt matavfall. Klikk her om det er ditt eneste alternativ.
2. Tømme det ferdig fermenterte innholdet over i en annen lufttett beholder/kasse, og grave innholdet ned til våren.
Vær oppmerksom på at dersom du ønsker å oppbevare denne et sted hvor mus og rotter kommer til (f.eks. i garasjen), må beholderen være av en kvalitet som hindrer dem i å gnage seg igjennom godset. Temperaturen kan godt komme under frysepunktet.

Men her kommer en løsning jeg selv har som favoritt, men som krever litt planlegging.
I forbindelse med høstarbeidet i hagen tar jeg vare på all utarmet jord.
Jord fra krukker og kasser som ble brukt til blomster og grønnsaker, og jord fra avblomstrede/døde stueplanter er hva jeg snakker om her.
Jeg heller alt ut på en stor presenning hvor jeg solder den mengden med såjord jeg tror jeg vil trenge til våren.
Så-jorden heller jeg over i brukte jordsekker (tomme kjøpejordsekker fra hagesentre jeg tok vare på før jeg begynte med Bokashi), da dem er ekstra tykke; og lagrer ute.
Frø har egen næring i seg og liker seg derfor best i næringsfattig jord.
Resten tømmer jeg ubehandlet over i egnede sekker og sørger for å ha en svart søppelsekk ytterst.
Jeg fyller dem ca. halvfulle og lagrer dem ute. Pass på at du ikke plasserer dem slik at du ikke får tak i dem, på grunn av ufremkommeligheten snøen skaper. Har du plass, er garasjen et ypperlig sted.
Har du løv i hagen, raker du det sammen og oppbevarer i en svart søppelsekk. Ikke gjør dette før løvet har ligget på bakken et par dager. Da har det fått på seg de viktige jordbakteriene som er med på å omdanne fermentert Bokashi matavfall til kompostjord. Løvet kan du blande inn i jordfabrikken for å drøye mengden jord om det skulle bli behov.

Men naturen er aller best!
En jordfabrikk kan aldri erstatte prosessen som settes igang når du graver ned Bokashi i jorden ute, selv om jordbakteriene hjelper godt til. Den siste delen av prosessen må foregå i hagejorden. Meitemarker er dine hovedmedhjelpere og sammen med andre «gode» insekter omdannes avfallet ditt fullstendig.

Fordel: Du trenger ikke et tykt lag (ca. 20 til 30cm) med jord-dekke når du en gang graver det ned i hagen, men om du har katter i området, bør du legge et nett, eller noen planker over, som hindrer dem i å bruke den nyoppgravde jorden som katte-toalett.