Hva er Bokashi og hvorfor er det så i skuddet?

Bokashi er japansk og betyr kompost.
Michinori Nishio var selger/forsker på kunstgjødsel og erfarte at det stadig måtte tilføres mer kunstgjødsel for å få like store avlinger som året før. Samtidig vokste de stinkende søppelhaugene. Han erfarte og at matavfall nedgravd direkte i jorden, tiltrakk seg gnagere som gravde tunneller og ødela avlinger. Skadeinsekter trivdes og godt i slike miljø. For å gjøre en lang historie kort (den startet i 1974), så oppdaget han at fermentering av matavfall hadde en gunstig effekt på nedbrytingen av avfallet og var ikke så attraktivt for skadedyr og -insekter.

Hva er fermentering?
Ysting til ferdig ost og produksjon av yoghurt er begge eksempler på dette. Det tilføres bakterier som trives i oksygenfrie miljø og omdanner for eksempel helmelk til yoghurt ved å tilføre yoghurt kultur (yoghurt bakterier).
Til bokashi prosessen tilføres noen effektive bakterier en masse som består av hvetekli (et avfallsprodukt fra hvetemel produksjonen) og sukkermelasse (et avfallsprodukt fra sukkerproduksjonen). Det går an å lage denne massen selv, men vil ikke lønne seg da du bør få brukt opp alt i løpet av ett år. Da er det enklere å kjøpe inn en 1kg pose ca. en gang i året og få en garantert god kvalitet. Beholderen du bruker til oppbevaring av strøet, må være lufttett.

Det er verd å merke seg at matavfallet ikke endres visuelt i løpet av de 14 dagene det står i ro under fermenteringsprosessen. Om du oppdager soppmyceler på toppen, er dette en naturlig prosess som ikke kjennetegner dårlig kvalitet. Lukten derimot er en bedre rettesnor og du vil ikke være i tvil om det (svært, svært sjeldent – selv for en uten erfaring) har gått galt.

Fermentert matavfall

Så hvor lang tid tar det fra matavfall til ferdig kompostjord?
Bokashi bøtta/beholderen må fylles. Det kan ta ca. 14 dager for oss.
Deretter skal beholderen stå i ro i 14 dager.
Nå er innholdet klar for å graves ned i jorden. Der skal den omdannes og etter en måned så er det kun svart kompostjord tilbake.
Så svaret er ca. 8 uker.
Den korte tiden det tar og det faktum at volumet ikke endres, er faktorer jeg tror har påvirket populariteten, noen snakker om en Bokashi – menighet. Jeg er nok der og ser meg selv som en god ambassadør, for det er mer i samme gate. Hageavfall kan og fermenteres og omdannes til jord. Mer om det senere.

Jeg hevder at dette er en året-rundt geskjeft. Hvordan grave ned det ferdig fermenterte matavfallet om vinteren?
1. Du graver det ikke ned før til våren. Du kan oppbevare det i for eksempel en iskald garasje, eller i en bod. Oppbevares det utendørs, bør det være gnagerfritt for å unngå at de river opp sekkene du har oppbevart det ferdig fermenterte avfallet i.
2. Du samler jord i sekker om høsten og oppbevarer dem ute til de skal brukes. Beregn ca. en uke på opptiningen. Jeg har en oppvarmet bod som jeg bruker til formålet.
3. Du samler løv. Dette bør ha ligget på bakken i noen dager før du samler det i sekker. Da får løvet de viktige jordbakterier på seg. Sekkene oppbevares utendørs til du skal bruke dem. Du kan med fordel blande løv med jordsekken, for å drøye jorden du har tenkt som jordfabrikk.

Når jeg snakker om jord, så kan en med fordel bruke «sliten» jord. Jord fra gamle blomsterpotter eller krokker. Jord som ikke lenger har noen næring. Ypperlig, da får en gjenbruk for det er jordbakteriene som er verdifulle. Med dem lages super kompostjord.

Når du graver ferdig fermentert matavfall i jorden ute, bør jordtemperaturen ligge på minst +7 grader C for å få best resultat og du bør legge på 30cm topp jord for at dyr ikke skal lukte avfallet. Jeg har erfart at dersom jeg blander avfallet godt med eksisterende jord, så holder det med ca. 20cm topp jord. Jeg legger gjerne et gitter på toppen, så naboens katter ikke bruker den nyspadde jorden som kattetoalett.
Blander du i sekken du har samlet jord på høsten, kommer ikke dette forholdet til anvendelse. Her mikser du jorden med avfallet, enten med en hagespade eller med hendene (husk gummihansker ellers blir det mye gris). Etter en måned tar du hele sekken og bærer til vokseplassen. Kompostjorden er klar til bruk og tåler godt frost.

Les mer om dette på siden «Jordfabrikk om vinteren«