Alternativ oppbevaring av Bokashi

Uff det ble for lite «gammel jord» til å lage jordfabrikk, eller jeg har ingen.

Jeg beregnet for lite jord til jordfabrikken i år. Det er ingen krise, du må ikke kjøpe flere bokashi-containere av den grunn. Jeg spurte et nærliggende hotell om de ikke hadde noen større bøtter/dunker/containere å gi bort og fikk med meg majones containere. Perfekt, siden størrelsen er passe og plastikken av god kvalitet.
En tykk VG i bånn (til å suge opp bokashi-tea), 2 spiseskjeer strø (kun første gang) og deretter tømming av husholdningsavfallsbøtta. Vi bruker den kommunale med to grønne maisposer oppi, til den daglige drift.


Avisen er lagt på bordet for å suge opp evt. væske fra avfallsbøtta, da maisposer ikke er tette.
Jeg blander inn 2 spiseskjeer med strø for hånd (husk gode plasthansker). I prosessen knuser jeg eggeskall, deler opp gammelt brød og tar ut store fruktsteiner (Avokado, mango etc.), samt teposer og kaffefilterposer. Innholdet i det siste, tømmer jeg ut i bokashi-beholderen. Teaposer kommer ofte i perforerte plastposer og skal i restavfallet. Hadde jeg fått renovasjonsavslag fra Sandefjord kommune, ville jeg ikke fått de grønne maisposene, ei heller en matavfalls-søppelcontainer. Da hadde alt dette innholdet gått i restavfallet.
Jeg ser ikke noe problem med det. Fruktsteiner lar seg ikke kompostere i tradisjonelle komposthauger og papiret fra kaffefilter og teaposer, brenner godt i forbrenningsovnen.